Om Lene Birgitte Sørensen
Jeg har en vision:
"Alle mennesker har ret til at vælge frit og leve deres liv,
uden lænker til historien, diagnoser eller andres vurderinger”
Lad os mødes med hjertet forrest
Livet er dit. Det er her nu.Har du brug for forandring, tilbyder jeg en vej, der er anderledes. Jeg lover ikke, den er let; den kan være både stenet og ujævn, men du får følgeskab hele vejen. Forandring ER muligt.

Hvem er jeg?
Jeg har hele mit liv kun blevet kaldt Birgitte; men i mit arbejde med denne hjemmeside fik jeg en følelse af at mangle noget eller undlade noget af mig selv. Derefter kom tanken om at medtage mit fulde navn. Mobil Pay har med sin nyeste version skabt sikkerhed for, at vi sender penge til den ‘rigtige’ og opgiver modtagers fulde navn.Dette har ført til mange spørgsmål hos mig: “Hedder du det ?” Og ja, det gør. Nu også helt officielt på denne nye hjemmeside.
Jeg hedder Lene Birgitte….
Uddannet og autoriseret ergoterapeut og har arbejdet over 20 år i psykiatrien, hvor jeg lærte det grundlæggende om psykiske lidelser og har mødt mennesket, der levet bag de mange diagnoser.
Jeg har erfaret vigtigheden af, at tilbyde et ærligt, åbent og nysgerrigt møde, så det menneske, jeg møder, oplever sig både set og hørt.
Når vi som mennesker mødes med forståelse og respekt, kan tillid vokse - og rum skabes, hvor historier, smerter og viden kan deles.
"Det er kun med hjertet vi ser klart.”
“Det væsentlige er skjult for øjet.”
Fra naturens side er jeg beriget med et roligt og tillidsvækkende væsen. Det er taknemmelig for. Jeg ved, det kommer os begge til gode i en terapi.
Som ergoterapeut i psykiatrien og senere på døgninstitution for unge, har jeg haft fokus på menneskets hverdag, de daglige rutiner, relationer og historier. Det vigtige er at skabe en meningsfuld hverdag på trods af de begrænsninger, en psykisk lidelse eller tidlige omsorgssvigt kan give os.
Mødes vi i terapi, er jeg ansvarlig for et trygt og forudsigeligt rum, hvor der kan tales frit. Et rum med mulighed for ny bevidsthed, øget tillid og et håb om forandring.
Gennem mit arbejde har jeg erfaret, hvordan mennesker former sig efter sine vilkår. Hvordan krænkelser i historien skaber symptomer i nutiden. Livets vilkår sættes spor. Disse spor fra fortiden ses i dag som symptomer på krop og sjæl.
Forsøger vi blot at fjerne symptomerne; ignorerer vi ofte historien!
Når vi arbejder med spor i sjælen, er mødet betydningsfuldt
Jeg er overbevist om, at hvis vi vil forstå hinanden bedre, må vores tilgang være mere holistisk. Vi er så forskellige og alligevel ens. Vi er mennesker med behov for kontakt, forståelse og kærlighed; men vores evne til at udtrykke os og modtage i samspil med andre kan være voldsomt farvet af vores individuelle historier.
Disse individuelle begrænsninger kræver en nænsom tilgang.
I min nysgerrighed for at kunne hjælpe bedre og mere virksomt valgte jeg at styrke min viden om det at tale og forstå mennesket foran mig, når historien tynger. Først med en uddannelse til tegneterapeut og siden psykoterapeut med speciale i svigt og seksuelle overgreb.
Mødet og sproget er i denne sammenhæng så vigtigt. Har vi været tvunget til tavshed en del af livet; brydes denne tavshed ikke, bare fordi man sidder med en professionel.
Tillid er noget vi gør os fortjent til
Evnen til at tale om sine ‘svagheder’, svigt og overgreb er ofte lammet af skyld og skam. Tavsheden eksisterer indtil kontakten er tillidsfuld og tryg.
Derfor inddrager jeg altid Chok Release og Reiki terapi i min behandling af mennesker med chok, traumer og PTSD.
Begge behandlingsmetoder tager højde for et nervesystem i latent alarmberedskab; altid på vagt og klar til kamp eller flugt. Derfor er kontakten mellem os væsentlig for dit udbytte af terapien.
Jeg ved, det er essentielt at opleve tillid, forudsigelighed og kontrol i kontakten til din terapeut. Det er sådan jeg møder dig.
Læse mere om Chok Release og Reiki
Min egen historie
Jeg kom til verden som den førstefødte i en familie på fire. Min far styrer familien efter hans overbevisning om ’rigtig’ og ’forkert’. Han er vokset op i et indremissionsk hjem med strenge regler, som han ikke selv har fulgt gennemvoksenlivet. Da han som en ældre mand måtte erkende, at livet nærmede sig sin slutning; blev det tydeligt, hvordan noget pinte min far, uden han talte om det. De gamle retningslinjer var ikke glemt, men lå printet ind i ham som sande værdier og satte ham derfor i et stort dilemma: Ville han blive dømt til ophold i helvede i stedet for at komme i himlen?
Fra afsavn til mestring
Selvom min far valgte at leve sit liv på egne præmisser og valgte glæden til uden at skele til sin religiøse opvækst, så kom han til at udleve nogle af disse strikse regler overfor kone og børn.
Jeg lærte f.eks. hurtigt ikke at forstyrre ham, når han var optaget af avis eller tv; jeg skulle ikke komme med ønsker om ’andet’ end det, der var. Jeg skulle ikke stille spørgsmålstegn eller være kritisk overfor vores måde at leve på; og ikke sammenligne vores hverdag med det, jeg så ’uden for’ hjemmets 4 vægge.
Min fars dagsorden var husets regler - for os alle 4.
I dag forstår jeg, hvor usikker jeg kunne gøre ham med disse spørgsmål. Min undren blev sikkert oplevet som personlig kritik af ham; hvorfor han måtte forsvare sig og afvise mig. Det betød bare, at jeg aldrig oplevede mig set eller anerkendt af ham som den jeg var.
Men vi finder alle en vej. Jeg lærte at mestre denne afvisning ved at ’gemme’ mig og mine tanker på værelset. Her begyndte jeg at tegne og male; hvilket blev min måde at tackle alt det, jeg ikke måtte sige og være. Pigen i mig, var i gang med en personlig udvikling i et lukket rum.
Dengang var jeg altid sød, smilende og ’lydig’ og blev i folkeskolen klassens ’bedste kammerat’. I gymnasiet blev det evigt efterlyst: ”Sig nu noget”, men hvad skulle jeg sige. ? Pigen i mig vidste jo ikke hvad, hun skulle sige; hvad var muligt at sige til en mandlig prioritet? Jeg forblev tavs langt op i livet. Stadig i dag kan jeg i nogle situationer mærke en lille tvivl på min ret til at være og udtrykke mig fuldstændig, som jeg er.
Det, jeg kunne gøre for andre og skabe med mine hænder, blev vigtigere end bare at være det menneske, jeg er.

Hvad bestemmer vores personlighed
Som ung og voksen kan det være vanskeligt at gennemskue hvad, der oprigtigt er mig. Hvilke tanker og holdninger er indprentet af vores kontakter op gennem livet.
Vores opdragelse har en grundlæggende påvirkning på holdning, viden og adfærd. Det, vi har lært og betragter som ‘rigtigt’, kan være rester af en forældres liv og grundvilkår, som nu påvirker os.
Det kan være skelsættende når vi erfarer, hvor vi har vores viden, holdninger, vaner og mønstre fra. Hvor kom de fra? Hvorfor tænker og handler jeg som jeg gør ? Specielt når det, jeg gør, ikke opleves hverken tålmodigt eller kærligt overfor mig selv.
Kender du det ? At være venlig og hjælpsom over for andre; og blot utålmodig og krævende overfor en selv. Den venlig omsorgsfulde tilgang er svær at gennemføre!
Får du lyst til at undersøge dine egne tanker og handlinger?
Den udvikling, jeg har gennemgået gennem flere år med mange terapier, kurser og uddannelser, har jeg nu komprimeret og forfinet i den terapi, jeg tilbyder i ‘Ud af Mørket’. I hvert eneste møde sætter jeg mine erfaringer, min faglige viden, min nænsomme tilgang og mit hjerte i spil for at skabe et trygt udviklingsrum, når du er klar til forandring.
Gennem årene har jeg hjulpet mange mennesker til en ny, lettere og mere glædesfyldt hverdag. At være vidne til disse menneskers personlige udvikling gør mig både ydmyg, glad og taknemmelig for mit arbejde som terapeut.
